Kleinschalig dorps en landelijk woonmilieu

Wonen in de polder betekent lopen op de dijk, genieten van vergezichten, water, rietkragen, rijen populieren, weidevogels, de wind in je gezicht. De Torensteepolder ademt deze sfeer. De opgave van dit deel van de Torensteepolder bestaat uit het realiseren van 224 woningen, bestaande uit een mix van eengezinswoningen (rijwoningen), vrijstaande woningen, tweekappers en appartementen. De ambitie van de Torensteepolder om een kleinschalig, dorps en landelijk woonmilieu te realiseren is vanuit die gedachte ontworpen. Numansdorp is een kleinschalig lintdorp met bescheiden bebouwing. Het masterplan voor Numansdorp Zuid gaat uit van een ontwikkeling richting het Hollands Diep met als drager de historische insteekhaven. De overwegende verkavelingsrichting volgt deze noord-zuid richting.

Optimaliseren verkaveling = maximaliseren uitgeefbare grond

Ons voorstel voor de beide bouwvelden is gebaseerd op het minimaliseren van verharding en het maximaliseren van het groen. In het gewonnen prijsvraagplan wordt zo veel mogelijk uitgeefbare grond gerealiseerd in combinatie met het commercieel benutten van de ligging van de woningen aan het water en groen. Groen wordt geconcentreerd toegepast. De woningen zijn verdeeld over de bouwvelden A en B met respectievelijk 165 en 59 woningen. In ons voorstel voor deze beide velden zijn in totaal 30 woningen meer te realiseren dan de oorspronkelijke proefverkaveling van Kuiper Compagnons. Om de gewenste dorpse sfeer te creëren zijn de kap, goothoogte en overstekken en de losse, ontspannen positionering van de woningen op de kavels belangrijke parameters voor het plan.

À la Carte maakt dorps karakter

Het individuele karakter, kenmerkend voor de organische groei van een dorp, wordt gerealiseerd door de koper alle vrijheid te geven. Voor dit plan hebben wij een nieuwe Bolton à la Carte menukaart ontworpen, waarbij de koper de woning naar eigen wensen kan aanpassen en uitbreiden met onder andere erkers, uitbouwen en veranda’s, naast de vrijheid in materiaal- en kleurkeuze.

Lees verder

Opdrachtgever

  • Midstate V.O.F
  • Bolton Bouw

Programma

224 woningen: rijwoningen, tweekappers, vrijstaande woningen en appartementen

Team

  • Kuiper Compagnons - Adviseur bestemmingsplan

Locatie

Schuringsedijk 42 3281 KP Numansdorp

Status

In uitvoering

Categorie

Alle projecten

Gerelateerde projecten

Uitbreiding woning, Arnhem
Zelder, Scherpenzeel
Energieneutrale Villa, Arnhem
Woning, Winterberg
AAARCHITECTEN | © 2024