Een wereld van verschil

De subtitel ‘een wereld van verschil’ komt uit het in mei 2019 door Studio Hartzema opgestelde en door de gemeente Rijswijk vastgestelde Ruimtelijk Kader voor het Havengebied van Plaspoelpolder. De Plaspoelpolder staat aan de vooravond van een ingrijpende transformatie. In lijn met de toekomstvisie van de Plaspoelpolder, werkt de gemeente Rijswijk samen met een aantal ontwikkelaars aan de herontwikkeling van het gebied tot een aantrekkelijk woon – en werkgebied met nautische kwaliteiten. AAARCHITECTEN werkt aan het grootste perceel binnen het plangebied,  gelegen aan de zuidzijde van het plangebied, aan de A4. De locatie wordt herontwikkeld tot een uniek woongebied met ca. 670 woningen en commerciële ruimten en een ondergrondse parkeergarage voor circa 700 auto’s. Het bestaande iconische Sijthoffgebouw wordt herontwikkeld tot een hotel met conferentieruimten, meeting en  loungerooms, restaurant en offices.

Coulisse als etalagezone

Het stedenbouwkundig plan bestaat uit een basis van vijf bouwlagen, de zogenaamde “Rijswijkse hoogte” die rondom een drietal binnentuinen zijn gevouwen. Drie hoogbouwaccenten van 50, 70 en 120 meter markeren het perceel vanuit verschillende richtingen. De achter elkaar geplaatste en verschoven torens vormen samen met het bestaande Sijthoffgebouw een boeiende coulisse. Deze coulisse vormt samen met het European Patent Office (EPO) de nieuwe etalagezone van Rijswijk aan de A4.

Verticaal versus horizontaal

De ranke en sterk verticaal gearticuleerde torens vormen de verticale representanten van het enorme horizontale en abstracte EPO gebouw. Ze zijn licht en luchtig en lossen op in hoogte. Door de torens op te knippen in 4 kwadranten en de toppen van de torens in hoogte te laten verspringen wordt gereageerd op de verschillende richtingen in het gebied. Ze zijn hoog aan de A4, de etalagezone en nieuw skyline van Rijswijk en laag aan de havenzijde, afgekeerd van het geluid en uitkijkend over het nieuwe Havenkwartier en de zee in het westen. De torens landen op een stevige en robuuste stedelijke laag, de Rijswijkse Hoogte. Deze stedelijke laag wordt ter plaatse van De Doorsteek, een meanderend stedelijk openbaar gebied tot aan de Vliet, gearticuleerd met hogere accenten tot 13 bouwlagen. Deze accenten verzachten de overgangen van de hoge torens binnen het totale complex. De sprankelende en dunne torens markeren de unieke positie van het Havenkwartier in Rijswijk en de regio.

 

Lees verder

Programma

ca. 97.000 m² BVO nieuwbouw woningbouw, bestaande uit ca. 670 woningen, parkeergarage en commerciële ruimten en herontwikkeling Sijthoffgebouw (ca.12.000 m² BVO) van kantoor naar hotel met 168 hotelkamers, conferentieruimten, meeting rooms, business lounge, bar, restaurant en offices.

Locatie

Sijthoff

Status

Voorontwerp

Categorie

,
Alle projecten

Gerelateerde projecten

VenneStaete, Purmerend
Van Boecopkade, Den Haag ,
Levels, Den Haag ,
AAARCHITECTEN | © 2024