Lichte dakconstructie én gevel

Onze opdrachtgever, het AMC, vroeg ons om in concurrentie een voorstel te doen om de lekkages van de dakconstructie van het dialysegebouw op te lossen in de vorm van een tijdelijke en permanente constructie. De op het dak aanwezige installaties konden niet worden verwijderd, omdat de bedrijfsvoering niet mocht worden gestopt. Het prijswinnende ontwerp van AAARCHITECTEN bestaat uit een combinatie van een nieuwe, lichte dakconstructie die over de bestaande installaties is geplaatst en een licht, semi-transparant doek.

Waterdichte voile als huid

De gevel bestaat uit een strak en vlak gedetailleerd, geweven kunststof doek. De semi-transparante gevel vormt een geheel met het bestaande bakstenen volume, subtiel losgesneden ter hoogte van de huidige dakrand. De voile is opgebouwd uit twee lagen die op een afstand van circa 30 cm van elkaar zijn gespannen aan een boven- en onderregel. Door deze gelaagdheid wordt een windluwe zone gecreëerd, waardoor de voile waterdicht is. Ventilatielucht, benodigd voor de toevoer van de luchtbehandeling, kan ongehinderd door de gevel. Een geluidsreducerend geperforeerd staaldak is voorzien van onderhoudsarme en warmte reducerende, witte dakbedekking. Door de huidige dakkap te vervangen door een naar buiten toe afwaterende dakkap wordt lekwater van het doek tot buiten de gevel afgevoerd.

Winst door slim ontwerp

Door het eenvoudige en volledig uitgewerkte ontwerp kon een tijdelijke constructie achterwege blijven en de bestaande dakbedekking en installaties nagenoeg ongemoeid gelaten worden. De waterdichte en tegelijk open constructie blijft in de definitie van het Bouwbesluit een buitenruimte, waardoor ook een extra vluchttrap achterwege kon blijven.

Lees verder

Opdrachtgever

  • Academisch Medisch Centrum
  • Directoraat Huisvesting & Techniek

Programma

Tegen gaan van lekkages en overkappen van de installaties op het dak.

Team

  • MedicomZes
  • WH Techniek
  • CBB bouwkundig toezicht
  • Aronsohn raadgevende ingenieurs
  • Croonwolter & Dros
  • ENGIE Services (voorheen Cofely-Gdfsuez)

Locatie

Amsterdam UMC, Bouwdeel Q

Status

Opgeleverd (2016)

Categorie

,
Alle projecten

Gerelateerde projecten

Levels, Den Haag ,
Huisartspraktijk Michon, Ede ,
Collegezaal 3, AMC Amsterdam ,
Designcenter Brabantia, Valkenswaard
AAARCHITECTEN | © 2023