Industrieel monument

De realisatie van het Zuidpoort complex (De Ruyterhoeck) is een bijzonder en langlopend project geweest. De locatie bevindt zich aan de rand van het centrum, op een markante hoek aan de Sint Sebastiaansbrug, te midden van een interessant industrieel monument. Het voormalige Techniekmuseum vormde de oostelijke begrenzing van de locatie en aan de zuidzijde bevond zich een rij gekraakte ‘professorenwoningen’. De locatie was lange tijd niet meer dan een ‘stedelijke leegte’. Om invulling te geven aan deze leegte en tevens het gewenste programma te kunnen realiseren, zouden de gekraakte professorenwoningen gesloopt moeten worden. Dit was vanuit stedenbouwkundig en historisch perspectief niet wenselijk en stuitte tevens op weerstand bij de bewoners. Om het stedenbouwkundig en financieel gewenste volume toch te kunnen realiseren, is er voor gekozen de professorenwoningen te overbouwen, waarmee een markant en stoer complex is ontstaan.

Creatieve transformatie

Het parkeren voor het woonprogramma is op de kleine binnenstedelijke locatie creatief opgelost door middel van een semi-automatisch parkeersysteem in combinatie met een slimme ontsluiting. De school, de werkwoningen, de hof en de binnentuin zijn met de benodigde stedenbouwkundige precisie ontworpen. In eerste instantie zou de school een tijdelijke behuizing op de locatie krijgen. Na een voorstel van het ontwerpteam om de school met bovenliggende woningen zo te ontwerpen dat de school tot woningen getransformeerd zou kunnen worden, ging de gemeente akkoord met deze uitbreiding van het bouwplan. De totale omvang van het plan gaf de omgeving hierdoor een extra kwaliteitsimpuls. Er is veel aandacht besteed aan de detaillering en maatvoering van het plan. In samenwerking met Geelen Bouwprojecten, onze opdrachtgever, is een hoog afwerkingsniveau gerealiseerd.

Opdrachtgever

  • Geelen Bouwprojecten B.V.

Programma

Woningen: 5.200 m² BVO - School: 560 m² BVO - Appartementen: 400 m² BVO - Nieuwbouw 25 appartementen en maisonnettes, 3 stadswoningen, bedrijfsruimten, schoolgebouw met 6 bovengelegen schoolwoningen en ondergrondse parkeergarage met parkeersysteem, renovatie en herontwikkeling herenhuizen tot groepswoningen.

Team

  • Sweco (voorheen Grontmij) - Gedelegeerd opdrachtgever
  • Aannemingsbedrijf G.W. Geelen B.V. - Bouwkundig aannemer

Locatie

Sint Sebastiaansbrug 21 2611 RR Delft

Status

Opgeleverd (2008)

Categorie

,
Alle projecten

Gerelateerde projecten

Werkschuit, Bilthoven
Crematorium Slingerbos, Ede ,
PM400, Den Haag
Pont Neuf, Purmerend
AAARCHITECTEN | © 2024