Binnenstebuiten

Dit ontwerp voor een vrijstaande woning voor een particuliere opdrachtgever bevindt zich aan het einde van een woonstraatje met villa’s aan de zuidzijde van het dorp Winterberg in het Sauerland in Duitsland. De belangrijkste wens van de opdrachtgever was om de woning optimaal op het landschap te oriënteren.

Het uitzicht op het landschap vormt hét centrale thema van het ontwerp van deze vrijstaande villa. Zowel aan de noord- als zuidzijde vormt de ruimte onder de kap een aangename overgangszone tussen binnen en buiten. Aan de straatzijde biedt de ruimte privacy aan de eetkamer. Aan de tuinkant is het onder de kap uitgespaarde overdekte terras een ruimtelijk en functioneel verlengstuk van de eet- en woonkamer.

Routing als ruggengraat

De tweede belangrijke wens, een functionele routing in combinatie met een monumentale entree is vertaald in een twee lagen hoge entreeruimte waarin de trap naar de kelder en de eerste verdieping is geplaatst. Deze centrale as vormt de ruggengraat van de woning van waaruit alle ruimtes binnen de woning worden ontsloten. De centrale as mondt uit in de eetkamer en woonkamer die om het overdekte terras zijn gesitueerd. De centrale as biedt direct bij binnenkomst zicht op het prachtige landschap rondom de woning.

chique en warm

De kenmerkende streekgebonden en saaie bouwwijze van witgestucte gevels en antracietgrijze daken heeft in het ontwerp van deze villa plaatsgemaakt voor een chique, maar sobere variant. De zilvergrijze leistenen langsgevels zijn gecombineerd met donkerbruine houten vullingen in de kopgevels. In contrast met de sobere buitenzijde bestaat de draagstructuur uit warme, larikshouten gelamineerde spanten. De bouwvergunning voor het bouwen van deze villa is recent verleend.

Lees verder

Opdrachtgever

  • Particulier

Programma

Particuliere woning met ondergrondse stallingsgarage

Team

Locatie

Am Waltenberg 20 59955 Winterberg, Duitsland

Status

In uitvoering

Categorie

Alle projecten

Gerelateerde projecten

PM400, Den Haag
SSK4a Vredekwartier, Ede
Werkschuit, Bilthoven
Energieneutrale Villa, Arnhem
AAARCHITECTEN | © 2024