Archetype in het groen

Wonen op kazerneterrein SSK10a Noord betekent wonen in het groen. Beleving en contact met de natuur vormt het centrale thema van de door AAARCHITECTEN ontworpen woningen. De op de Veluwe veel voorkomende mansardekap met de kenmerkende lage goot diende als inspiratiebron voor de nieuw te ontwikkelen woningen. Dit archetype ‘huis met dwarskap’ is op een moderne wijze geabstraheerd tot een eenvoudige hoofdvorm. De kap van het strak vormgegeven huis start op de eerste verdieping, een belangrijke voorwaarde uit de stedenbouwkundige randvoorwaarden van gemeente Ede.

Door de gevel van de woning verticaal en horizontaal te geleden in een open en gesloten deel en diepte aan te brengen in de gevel, wordt een overgang gecreëerd tussen de straat en privé en tuin en woonkamer. Grote glasvlakken openen de blik op de groene lanen en tuinen. In dit vlak van de gevel kunnen optioneel terrassen, balkons en erkers worden toegevoegd.
Door het vrijstaande woningtype te schakelen, te spiegelen en te laten verspringen en af te wisselen met de door TVA Architecten ontworpen woningen, ontstaat een gevarieerd straatbeeld. De twee-onder-één-kapwoningen zijn gebaseerd op hetzelfde type maar hebben een samengestelde dakvorm van een langskap met een dwarskap, waardoor ook aan de straatzijde een lage goot ontstaat en het individuele karakter van de woningen wordt versterkt. De tweekapper oogt daardoor als één grote villa.

De blokken met rijenwoningen aan de noordzijde van het plan zijn een variatie op hetzelfde thema: een woning met dwarskap vormt de beëindiging van een rijtje van maximaal vijf woningen, afgedekt met een langskap. Elke woning is duidelijk herkenbaar door middel van een verticaal kader waarin erkers zijn opgenomen.

Maximale flexibiliteit

Binnen de woningen is een keur aan opties mogelijk: naast de keuze voor straatgericht of tuingericht wonen, zijn uitbouwen aan de achterzijde en balkons en erkers aan de voorzijde mogelijk. In plaats van een garage kan gekozen worden voor een hoofdslaapkamer met badkamer of een leefkeuken als annex aan de woonkamer. Een werkruimte aan huis met een separate entree en bergruimte completeren het uitgebreide keuzeprogramma.

Maximale flexibiliteit

De materialisatie van de statige, rijke en chique gedetailleerde huizen is terughoudend, zodat de natuur optimaal tot haar recht kan komen. Zandkleurige baksteen, vlakke antracietkleurige pannen en houten bekleding van nissen en dakoverstekken geven de woningen een eigentijdse, warme en natuurlijke uitstraling. Subtiele verschillen per woning zorgen voor voldoende diversiteit, zonder dat de samenhang verloren gaat.

Lees verder

Programma

9 vrijstaande woningen, 12 twee-onder-één-kapwoningen en 9 rijenwoningen in 2 blokken.

Team

  • TVA Architecten - Samenwerkend architectenbureau

Locatie

Nieuwe Kazernelaan 4 6711 JC Ede

Status

Prijsvraag

Categorie

Alle projecten

Gerelateerde projecten

SSK4a Vredekwartier, Ede
Energieneutrale Villa, Arnhem
Van Boecopkade, Den Haag ,
Appartementen, Bennekom
AAARCHITECTEN | © 2024