Groene dorpse sfeer als uitgangspunt

Bathmen is een levendig dorp in het Sallandse land tussen Deventer en Holten. Het centrum ademt de sfeer van een brinkdorp. De locatie van de voormalige Rabobank ligt centraal in de groene wereld van aaneengeschakelde ruime tuinen met de pastorie en het Westerhuis als middelpunt, naast de kerk. Forse bomen, hagen en gebakken klinkerstraten bepalen het beeld. Het masterplan laat 10 woningen toe op deze locatie, grondgebonden of gestapeld. Er bestaat vooral behoefte aan appartementen voor de vermogende ouderen die graag in Bathmen willen blijven wonen en geen behoefte hebben aan een eigen tuin.

Kleinschalige heldere typologie

Gestapelde bebouwing is veelal niet eigen aan een dorp. Om een kleinschalige dorpse sfeer te creëren is het volume opgebouwd uit 4 duidelijk herkenbare woningen, die om een trappenhuis zijn gegroepeerd. Elke bouwlaag bestaat uit 4 appartementen. De volumes hebben 2 lagen met een kap, waarin de beide penthouses zijn ondergebracht. Dit concept van een samenstelling van 4 heldere eenvoudige volumes werd met enthousiasme door de gemeente ontvangen. Het maakt dat het gebouw zich in maat en schaal voegt naar de bestaande bebouwing en bescheiden blijft in massa. De heldere typologie is vertaald in fraai en strak gedetailleerd metselwerk, verdiepingshoge puien en een kap afgedekt met vlakke leipannen. Om deze kap in tact te laten bestaan de terrassen uit in de kap uitgespaarde loggia’s.

Wonen gericht op de doelgroep

Door de situering op de kavel met ruime tuin rondom, profiteren alle woningen van uitzicht en zon. De ruime 3- en 4-kamerappartementen zijn efficiënt en functioneel ingedeeld, gericht op ouderen. Alle woningen zijn rolstoeltoegankelijk. Elke woning beschikt over een overdekte parkeerplaats en buitenberging. De bestaande monumentale bomen op het perceel blijven behouden. De tuin zal gemeenschappelijk en eenvoudig worden ingericht aansluitend aan de naastgelegen pastorie, met gazon tot aan de gevel. AAARCHITECTEN heeft de wijziging van het bestemmingsplan begeleid en de ruimtelijke onderbouwing en het beeldkwaliteitsplan opgesteld.

Lees verder

Opdrachtgever

  • W.A. Duits Projecten B.V.

Programma

8 appartementen, 2 penthouses en een overdekte stallingsruimte.

Team

Locatie

Dorpsstraat 8A 7437 AJ Bathmen

Status

Opgeleverd (2020)

Categorie

Alle projecten

Gerelateerde projecten

Sijthoff, Rijswijk ,
Werkschuit, Bilthoven
The Y, Den Haag
SSK10a, Couleur Locale, Ede
AAARCHITECTEN | © 2024