Minimale footprint

Het Rijswijkseplein was de meest ongedefinieerde ruimte in het stedenbouwkundige centrum van Den Haag. De beschikbare grond, letterlijk driezijdig ingeklemd tussen het Stationsplein, de Rijswijkseweg en de sporen van station Hollands Spoor, is bepalend geweest voor de vorm van het gebouw. Het Flatiron Building op de splitsing Broadway-Times Square in New York vormde de inspiratie voor deze woontoren.

Skyscraper Award 2007

Prominente verschijning

Het Strijkijzer, ook wel Haagse Toren genoemd, neemt onmiskenbaar een prominente plaats in aan het Rijswijkseplein en levert door zijn slankheid, mede als gevolg van de hoogte van 132 meter, een bijdrage om de grote stedelijke ‘leegte’ ter plekke aantrekkelijker te maken. Het gebouw heeft over de eerste drie verdiepingen publieke functies, waaronder een grand café. De topverdiepingen zijn met een separate panoramalift toegankelijk. Hier bevinden zich onder meer een restaurant en een buitenomloop met spectaculair uitzicht.

Het Strijkijzer biedt een unieke mogelijkheid om Den Haag als “stad aan zee” te ervaren. Tussen de publieke ruimten in de top van het gebouw en de begane grond, bevinden zich de wooneenheden die variëren in omvang van 36 m² tot 144 m². Halverwege, ingeklemd tussen de beide vleugels van de toren, bevindt zich een enorme serre met sportfaciliteiten.

Architectonische erkenning

Het Strijkijzer is de trotse winnaar van de nieuwe Stad Prijs 2007 van de gemeente Den Haag en de prestigieuze gouden Emporis Skyscraper Award.

Lees verder

Opdrachtgever

  • Vestia Den Haag Zuid-Oost

Programma

351 woningen variërend in grootte van 36, 72, 108 en 144 m², fietsenstalling, horecaruimte, kantoor- en tentoonstellingsruimte, facilitaire ruimten, restaurant en uitzichtplatform.

Team

  • Boele & van Eesteren - Bouwkundig aannemer
  • Ceres Projecten

Locatie

Rijswijkseplein, Den Haag

Status

Opgeleverd (2007)

Categorie

Alle projecten

Gerelateerde projecten

Zuidpoort, Delft ,
Werkschuit, Bilthoven
Torensteepolder, Numansdorp
SSK10a, Couleur Locale, Ede
AAARCHITECTEN | © 2024