Markant oriëntatiepunt

In verband met de groei van het Academisch Medisch Centrum en al haar ondersteunende instanties en bijbehorende gebouwen, diende de energiecentrale gerenoveerd en uitgebreid te worden. De centrale zal in de toekomst volledig omsloten worden door bebouwing. Hiermee werd de kans geboden om de centrale om te vormen van een industrieel, ondersteunend gebouw naar een markant oriëntatiepunt, waarvan de gerenoveerde schoorsteen zichtbaar is vanaf de A2 en A9.

Industriële machine

De randen van het complex zijn binnen de rooilijnen van de omliggende bebouwing gelegd om de centrale verder te verbijzonderen. De bestaande grindbetonnen gevels zijn gerenoveerd. De nieuwe gevels zijn uitgevoerd in glad schoonwerk betonpanelen. Het totale complex is opgevat als één kloeke industriële machine.
Om deze industriële uitstraling van het gebouw te versterken, zijn alle markante onderdelen van deze machine in het beeld verzelfstandigd en is het totale complex samengevoegd in een antracietgrijze keimafwerking, waarbinnen de verschillen tussen bestaande en nieuwe bouwdelen door de oppervlaktestructuur subtiel herkenbaar blijven.

Leesbaarheid

Alle zelfstandige objecten zijn herkenbaar gemaakt door te werken met twee basiskleuren: oranjerood voor de objecten op de daken en de olie-opslagtanks en zilvergrijs voor de koeltorens. De sequentie van de verhoogd opgestelde koeltorens en olie-opslagtanks vormen een herkenbare begeleiding van de rondweg om het AMC. In het voorterrein is een afzinkkelder gerealiseerd die fungeert als bluswatervoorziening voor de sprinklerinstallatie van de energiecentrale en het OK-complex.

Lees verder

Opdrachtgever

  • Academisch Medisch Centrum Directoraat Huisvesting & Techniek

Programma

5.665 m² BVO
Entree, kantoren, wasruimten, kantine, controlekamer, motorenhal, koelhal, ketelhal, zone t.b.v. koeltorens en olie-opslag.

Team

Locatie

AMC terrein - Energiecentrale

Status

Opgeleverd (2013)

Categorie

,
Alle projecten

Gerelateerde projecten

Huisartspraktijk Michon, Ede ,
Crematorium Hissehaag, Oss ,
Fiftysix, Joure
AAARCHITECTEN | © 2024