Triade: wonen in het groen
Wonen in het groen vormt het centrale thema van dit prijsvraagplan voor 135 appartementen op de Elias Beeckman Kazerne in Ede. Met zicht op een divers en natuurlijk landschap bestaande uit een zone van grassen, een zoom van ruigte, een mantel van struiken en een bosgordel, wordt recht gedaan aan dit wonen in het groen. In aansluiting op dit gevarieerde landschap variëren ook de drie woongebouwen in de architectonische uitwerking met behoud van een duidelijke eenheid: triade. Door een compacte tweelaagse parkeergarage voor te stellen kan er zo veel mogelijk échte natuur worden gemaakt.
Wonen op Triade betekent niet alleen transparantie en zicht op het fraaie groene landschap, maar betekent ook een vrij zicht op het fraaie en formele Elias Beekman kazernecomplex. Om deze kazerne als blikvanger te respecteren zijn de drie woongebouwen als ranke, rechthoekige en getrapte volumes vormgegeven, waardoor de transparantie en doorkijk in het gebied optimaal is.
Alzijdig en informeel
De drie alzijdig en informeel ontworpen woongebouwen vormen door de zorgvuldige en hoogwaardige detaillering, natuurlijk materiaalgebruik en expressie een herkenbare identiteit. De getrapte volumes zijn laag waar deze laag moeten zijn, en hoger waar dit heel goed kan, zoals langs de nieuwe Parklaan. Hier vormen de gebouwen een herkenningspunt vanaf de rondweg. Door het maximum van de bouwenvelop niet volledig te benutten, wordt in hoogte afgebouwd richting de kazerne en de vrijstaande villa’s aan de zuidoostzijde. De getrapte beëindiging maakt de gebouwen vriendelijk en creëert plateaus voor terrassen en intensieve groene daken. In de plinten van de gebouwen creëren we ruimte voor extra functies die sfeer en kleur geven aan het kazerneterrein.
Een wandelroute met een aan het verleden refererende brug verbindt de Elias Beeckmankazerne met het nieuwe informele woongebied Triade. In het verlengde van deze route en zichtas is de hoofdentree van het hoogste woongebouw gecombineerd met de ‘huiskamer’ van Triade: Koffie&Fiets. Deze ‘huiskamer’ vormt een ontmoetingsplek voor bewoners, wandelaars, fietsers en bootcampers.
De wisselende plaatsing van de balkons met geïntegreerde plantenbakken op de hoeken van de woongebouwen karakteriseren de informele opzet van Triade en geven de gebouwen een levendig en groen silhouet. Riante buitenruimtes worden verbonden met horizontale gevelbanden en onderstrepen de plasticiteit en chique uitstraling van het plan. In deze horizontale gevelbanden zijn (nest)kasten opgenomen voor onder andere de huismus, de gierzwaluw en verschillende soorten vleermuizen.
De plantenbakken stimuleren bewoners hun buitenruimtes te vergroenen en de biodiversiteit te versterken. De drie woongebouwen staan op een robuuste plint in het landschap, opgetrokken uit ruwe, horizontaal geaccentueerde grootformaat bakstenen.
Variatie en flexibiliteit
Binnen elk gebouw zijn meerdere woningtypen ontworpen, variërend in grootte van 80m2 tot 180m2. Door slimme organisatie van de plattegronden, waarbij alle techniek- en sanitaire ruimtes gebundeld zijn rond de kern van het gebouw wordt energieverlies en materiaalgebruik beperkt. Deze organisatie resulteert in maximale flexibiliteit in de indeling van de woningen. Zo kan de koper kiezen voor een 2-,3- of 4-kamerappartement. Ook kunnen woningen worden samengevoegd tot grotere woningen.
In de plinten zijn een aantal heel specifieke woningen ontworpen, zoals splitlevel woningen en atelierwoningen. Samen met de ‘huiskamer’ Koffie&Fiets ontstaat een gevarieerd programma wat sfeer, levendigheid en bedrijvigheid toevoegt aan het nieuwe woongebied, niet alleen overdag, maar ook ’s avonds.