Een huis als een 'thuis'

Thuis in Heerjansdam staat voor een thuis voor bewoners en woningzoekenden in Heerjansdam. De roep om in eigen dorp te kunnen blijven wonen of als starter een woning te vinden in de plaats waar je geboren en opgegroeid bent, is een belangrijk vertrekpunt van ons plan. Een ‘thuis’ zit ‘m in kleine dingen; in herkenbaarheid, een vanzelfsprekende relatie met de bestaande buurt, de maat en schaal van de straat en een warme, natuurlijke sfeer. Dat maakt een plek tot een thuis.

Groen als drager

De straten van dit nieuwe woonbuurtje zijn ruim opgezet en hebben een fraaie groene omzoming. In aansluiting op dit groene karakter van de omliggende straten is de beleving van het groen onderdeel gemaakt van de architectuur van de woningen. Een mooie klimplant verfraait niet alleen de aanblik van de woning, maar maakt de natuur letterlijk aan te raken. Tegelijkertijd biedt gevelgroen ook vogels en insecten eenthuis in Heerjansdam.

Bestaande context als inspiratie

Om dit nieuwbouwplan te laten ‘landen’ in de buurt is goed gekeken naar de architectuur, ritmiek en de maat van de bestaande straatwanden. De opzet van ons plan is eenvoudig en in lijn met de bouwenvelop en de voorgestelde typologie. De stedenbouwkundige structuur is helder met kappen parallel aan de straat. De ritmiek en architectonische opbouw van de bestaande middenstandswoningen in de Heer Janstraat aan de westzijde van de locatie dienden als inspiratiebron voor Thuis in Heerjansdam.

Om de relatief smalle starterswoningen een chique en royale uitstraling te geven zijn telkens twee woningen samengevoegd en worden tussen het verticale metselwerk penanten opgespannen. De horizontale geleding van de gevel, de plint en de strook waarin de ramen zijn opgenomen, versterken dit concept. De starterwoningen met twee bouwlagen hebben gezamenlijke, platte daken bedekt met sedumbeplanting. De verticale penanten op de woningscheiding zijn in de koppen van het blok zichtbaar gemaakt met twee verticale schijven, die als ‘boekensteunen’ het blok met totaal 10 woningen opsluiten. De resterende gevel is aan de westzijde volledig voorzien van gevelbegroeiing, in aansluiting op de groene omzoming van het openbaar gebied. In deze groene wand krijgen ook nestkasten hun plek. Een kopgevelraam op de scheiding van beide geveldelen biedt zicht op het openbaar gebied. Op de begane grond, tussen de entrees van genoemde starterwoningen, is gevelgroen aangebracht dat aansluit op een geveltuintje. Een ‘Delftse stoep’ aan de voorzijde van de woning biedt de bewoners plek voor een bankje in de zon zodat ze er, onder het genot van een kopje koffie een praatje kunnen maken met de buren, of er een boek kunnen lezen. Een warmoranje gemêleerde en sprekende gevelsteen is hier gecombineerd met een donkere bruingrijze steen. Het contrast tussen beide gevelstenen onderstreept het eenvoudige maar heldere concept. Het concept waarbij de woningen per twee worden gekoppeld, zoals in de bestaande middenstandswoningen, is ook doorgezet in de rijwoningen en twee-onder-een-kapwoningen. Daardoor krijgen ook deze woningen een royale en chique uitstraling.

Lees verder

Opdrachtgever

Programma

10 goedkope (starters)rijwoningen 75m2 GBO
4 rijwoningen 133m2 GBO
4 tweekappers 149m2 GBO

Locatie

Heer Janstraat - Johannes Postlaan, Heerjansdam

Status

Definitief ontwerp

Categorie

Alle projecten

Gerelateerde projecten

SSK10a, Couleur Locale, Ede
Villa, Heiloo
Woning, Winterberg
KHH, Veenendaal ,
AAARCHITECTEN | © 2024