Haalbaar plan

Onder invloed van de veranderende marktomstandigheden werd door onze opdrachtgever ingezet op een woonprogramma voor starters. Om het project op een financieel haalbare wijze te kunnen realiseren, is door ons voorgesteld om in nauwe samenwerking met de stedenbouwkundige van de gemeente Ede het beeldkwaliteitsplan te herzien.

Geluidluwe gevel op de zon

De nieuwe bebouwing op het Opellaterrein, langs de snelweg A12, is geclusterd in grote gebouwen om het lommerrijke en parkachtige karakter zoveel mogelijk te respecteren en tegelijkertijd een geluidsbuffer te vormen voor de woningen in het park. Het project bestaat uit 48 koop- en startershuurappartementen, variërend in grootte van 60 tot 85 m² en een penthouse in twee lagen van 160 m² dat de entree vormt tot het totale terrein. Vanwege de onaantrekkelijke noordzijde van het plangebied aan de A12 en de hoge geluidbelasting is bewust gekozen voor een duidelijke voor- en achterzijde van het bouwplan. Het parkeren is om die reden aan de noordzijde opgelost en vanuit het park aan het zicht onttrokken. Alle woningen zijn op het zuiden en westen georiënteerd met uitzicht over het lommerrijke park.

 

Bebouwingswand in het park

Een ranke toren, met één woning per bouwlaag, markeert de entree tot Bennekom en de toegang tot het park. Een tweede, langgerekter volume bestaat uit zes bouwlagen en is door middel van bruggen gekoppeld aan een derde volume. De hoekverdraaiing tussen de bebouwingswand en het talud van de A12 opent de blik op het park. In het tweede bouwblok is de hoofdentree en het trappenhuis gesitueerd. Een openbare wandelroute loopt onder het gebouw door naar het parkeerterrein aan de noordzijde en het in het park verzonken bergingsblok. De gebouwen zijn opgevat als grote metselwerk volumes waarin de noord- en zuidgevel ca. twee meter terug zijn gelegd. De met wilde wingerd begroeide staalconstructie verzacht de galerijgevel. Aan de parkzijde zijn de balkons verspringend opgelegd in het stalen frame en vormen deze een eigen signatuur.

Lees verder

Opdrachtgever

  • BPD Ontwikkeling

Programma

48 appartementen variërend in grootte van 60 tot 85 m², een penthouse van 160 m², een verdiept bergingsblok en een fietsenstalling.

Team

  • BPD Ontwikkeling - Opdrachtgever
  • Van Wijnen Projectontwikkeling Oost B.V - Bouwkundig aannemer
  • Constructie-adviesbureau S3 - Constructeur
  • ASR Vastgoed Vermogensbeheer - Belegger
  • Buro Poelmans Reesink Landschapsarchitectuur - Landschapsarchitect

Locatie

Oost-Breukelderweg 60 6721 PE Bennekom

Status

Opgeleverd (2013)

Categorie

Alle projecten

Gerelateerde projecten

SSK10a, Couleur Locale, Ede
Park Zuidereng, Bennekom , ,
Levels, Den Haag ,
Torensteepolder, Numansdorp
AAARCHITECTEN | © 2024