Kwaliteitsimpuls en verblijfskwaliteit

Dit initiatiefplan bestaat uit de herontwikkeling van een leegstaand kantoorgebouw naar een woonbestemming voor (starters)huurwoningen voor één- en tweepersoons huishoudens, woningen voor ouderen en gezinnen. De strategische ligging aan het Anne Frankplein in Rijen, nabij centrumvoorzieningen en op zeer korte loopafstand van het OV station maakt deze locatie uitermate geschikt voor deze programmering. De vier pleinwanden rondom het Anne Frankplein bestaan uit forse bouwvolumes tot 4 bouwlagen in verschillende architectuurstijlen, met een focus op modern.

Herontwikkeling van deze locatie naar wonen biedt kansen om meer levendigheid toe te voegen aan het huidige anonieme karakter en tegelijkertijd de verblijfskwaliteit van het Anne Frankplein te verhogen.

Sculpturaal bouwvolume

Het gebouw is opgevat als één bouwvolume die het Anne Frankplein begrensd aan de oostzijde. De gevouwen gevelwand vormt de randen van het perceel en onttrekt al het parkeren, ontsloten vanaf de Mary Zeldenrustlaan, aan het zicht. Het vierlaagse gebouw is afgebouwd naar de noordzijde tot 2 lagen en sluit hiermee aan een gebouw van de Praxis. Aan de zuidzijde wordt het volume afgebouwd in aansluiting op de bestaande lintbebouwing langs het spoor. Aan deze zijde landt het

gebouw in een driehoekig groen parkje met enkele bomen. Het gebouw wordt centraal ontsloten vanuit een transparant en verticaal uit het volume gesneden accent, met daarin het hoofdtrappenhuis en lift. Deze incisie loopt door in de verbijzonderde plint met daarin de bergingen en stallingsruimte voor fietsen. Op de bovenste laag mondt het accent uit in het gezamenlijke dakterras. Alle woningen worden ontsloten vanuit de met groene gevelschermen behangen galerijen aan de binnenzijde van het plan. Op specifieke plekken wordt gevelgroen toegevoegd, wat het plan verzacht. De galerijen aan de binnenzijde van het gebouw zijn voorzien van eenvoudige verticale begroeide schermen. Het groen zorgt voor verkoeling en draagt bij aan de biodiversiteit

Horizontale geleding

De architectuur van het plan is ingetogen, maar ook eigentijds. De horizontale geleding van het gebouw wordt versterkt door de verbijzonderingen in de plint, de hoofdentree en de loggia’s die uitgesneden zijn in de afgeronde hoeken van het gebouw. De getrapte opbouw van de bouwmassa en de ritmiek van de verschoven gevelopeningen versterken de sculpturale kwaliteit.

De verbijzondering in de metselwerk gevels met om- en- om uitgemetselde lagen onderstrepen het horizontale karakter. De gevels worden opgetrokken uit warme, lichte, gemêleerde baksteen. In contrast met het terughoudende karakter vormt het gevelgroen en de schermen aan de galerijzijde van het gebouw een weelderige toevoeging die met de seizoenen het gebouw een wisselend karakter geeft. In de beplantingskeuze zal hier nadrukkelijk rekening mee worden gehouden. Het gezamenlijke dakterras voor de bewoners van de op de verdiepingen gelegen kleinere appartementen is rechtstreeks bereikbaar vanuit het trappenhuis en vanaf de bovenste galerij.

Lees verder

Alle projecten

Gerelateerde projecten

Ericahorst, Ede
VenneStaete, Purmerend
Wethouder van Nunenstraat, Helmond , ,
Dorpsstraat, Bathmen
AAARCHITECTEN | © 2024